Ozonowanie w hodowli zwierząt, dezynfekcja kurników, chlewni i silosów zbożowych - Zielona Góra

Ozonowanie hodowli zwierząt Zielona Góra

Ozonowanie w hodowli zwierząt

Wykorzystywanie ozonu w takich miejscach jak kurniki czy chlewnie powoduje eliminację zagrażających zdrowiu i życiu drobnoustrojów, oraz szkodników i patogenów. Dezynfekcja kurników oraz dezynfekcja chlewni jest praktycznie niezbędna, jeżeli zależy nam na zdrowiu zwierząt, a także jakości produktów z nich pochodzących. Ozonowanie zapobiega rozwojowi chorób i jest również odpowiedzialne za usuwanie nieprzyjemnych zapachów. Ozon jest trujący, dlatego ozonowanie powinniśmy powierzyć profesjonalnej firmie. Robiąc to sami możemy stworzyć zagrożenie dla życia swojego oraz zwierząt.

Dezynfekcja silosów zbożowych

Bezpieczne magazynowanie zbóż w silosach jest nie lada wyzwaniem. Zboże przechowywane w silosie jest narażone na pojawienie się szkodników i innych niepożądanych drobnoustrojów. Dezynfekcja silosów zbożowych odpowiedzialna jest za zapobieganie rozprzestrzenianiu chorób. Oznacza to, że ozonowanie silosów zbożowych zapewnia wysoką skuteczność grzybobójczą, a także odstrasza i eliminuje szkodniki. Usuwa również zapach stęchlizny oraz spalenizny. Stosowanie ozonowania w silosach zbożowych skutkuje wyższą jakością produktu, oraz jego dłuższą żywotnością.

Ozonowanie w przetwórstwie mięsnym, oraz ozonowanie pomieszczeń rozbioru mięsa

Ta czynność ma bardzo wiele zalet. Przede wszystkim ozon nie tylko zapobiega rozwojowi bakterii i grzybów, ale także pomaga w zachowywaniu świeżości produktów na dłużej i usuwa nieprzyjemne zapachy. Ozon można w łatwy sposób dodać do obiegu powietrza, dzięki czemu bez względu na ilość pomieszczeń i ilość magazynowanej żywności, można w prosty i przyjemny sposób monitorować i kontrolować dawki ozonu. Oprócz ozonowania w przetwórstwie mięsnym, dobrym pomysłem jest również ozonowanie chłodni, w których przechowywane są owoce i warzywa. Przedłuża żywotność owoców, takich jak maliny, jabłka, gruszki, czy truskawki, a także warzyw, takich jak ziemniaki, marchew, czy kapusta. Dzięki ozonowi żywność zachowa świeżość na dłużej i zapobiegniemy jej marnowaniu.

Podsumowując

Ozonowanie w gospodarstwie rolnym jest niezwykle skuteczne i przydatne. Zapewnia dobre warunki do życia zwierząt, a także eliminuje niechciane szkodniki i nieprzyjemny zapach. Ozon ma także zastosowanie w przetwórstwie mięsnym oraz w przechowywaniu owoców i warzyw. Odpowiada on za dłuższą datę przydatności, zapobiega rozwojowi bakterii oraz grzybów. W wymienionych warunkach zdecydowanie warto skorzystać z usług firm zajmujących się ozonowaniem, ponieważ niesie to ze sobą szereg korzyści, które pozwolą nie tylko podwyższyć jakość produktów, ale również zaoszczędzić dużo pieniędzy. W końcu nie musimy wyrzucać zepsutej żywności, a ta wysokiej jakości sprzeda się za większe pieniądze od tej niższej jakości. Dodatkowo zapewnia też komfortową pracę w chłodniach oraz miejscach gdzie przebywają zwierzęta, ponieważ eliminuje nieprzyjemne zapachy. Ozon jest również ekologiczny, dzięki czemu w żaden sposób nie przyczyniamy się do zatruwania środowiska.