OZONOWANIE


Na czym polega ozonowanie?

Aby zrozumieć, jak istotną usługą jest ozonowanie, trzeba najpierw wiedzieć na czym ona polega. Skuteczność ozonowania polega na doprowadzeniu do reakcji utleniania. Podczas kontaktu z cząsteczką ozonu, przykre zapachy lub pleśnie, łączą się z jednym atomem tlenu.
Po tej reakcji, ozon zmienia swoją postać w nieszkodliwy dla ludzi tlen. Ozonowanie oczyszcza powietrze, dezynfekuje, zabija wirusy, grzyby i bakterie. Co więcej, ozon jest skuteczną bronią w walce z przykrymi zapachami.


Dezynfekcja

Jeżeli chcą Państwo pozbyć się problemów związanych z wirusami, bakteriami lub nieprzyjemnymi zapachami to jesteśmy do Państwa dyspozycji. Zajmujemy się dezynfekcją i sterylizacją powierzchni. Nasze wieloletnie doświadczenie pozwoli również rozwiać wszelkie wątpliwości oraz dobrać odpowiednią usługę.

Warto wspomnieć, że ozonowanie jest tak naprawdę ekologiczne, ponieważ ozon, podczas reakcji z innymi cząstkami, zamienia się w tlen. Gwarantujemy Państwu długotrwały efekt oraz bezpieczne wykonanie usługi.


Usuwanie wirusów i bakterii

Poprzez proces utleniania i niszczenia przy tym ściany komórkowej mikroorganizmów, ozonowanie jest skuteczną bronią w walce z wirusami oraz bakteriami. Nie istnieje również proces, który pozwoliłby patogenom na uodpornienie się na ozon. Aby zobrazować Państwu, jak skuteczne jest ozonowanie stworzyliśmy listę z wybranych patogenów, które ulegają zniszczeniu w kontakcie z cząsteczkami ozonu

Adenowirus (typ 7a)
Wirusy Coxsackie A9, B3 i B5
Cryptosporidium
Echowirusy 1, 5, 12 i 29
Zapalenie mózgu i mięśnia sercowego

Wirusowe Zapalenie Wątroby typu A
GD V11 Virus
Zakaźne zapalenie wątroby
Grypa
Norowirus

Rotawirus
Mozaika tytoniowa
Pęcherzykowe zapalenie jamy ustnej
Legionella pneumophila
Wirus poliomyelitis 1, 2 i 3

Aeromonas harveyi NC-2
Aeromonas salmonicida NC-1102
Bacillus anthracis
Bacillus cereus
Bacillus coagulans
Bacillus globigii
Bacillus licheniformis
Bacillus megatherium sp.
Bacillus paratyphosus
Bacillus prodigiosus
Bacillus subtilis

Bakcyl
stearothermophilus
Clostridium botulinum,
Clostridium sporogenes,
Clostridium tetoni
Cryptosporidium
Coliphage
Corynebacterium
dipthriae
Eberthella typhosa

Endamoeba histolica
Escherichia coli
Flavorbacterium SP A-3
Leptospira canicola
Listeria
Micrococcus candidus,
Micrococcus caseolyticus KM-15,
Micrococcus spharaeroides
Mycobacterium leprae,
Prątek gruźlicy
Neisseria catarrhalis
Phytomonas tumefaciens
Proteus vulgaris
Pseudomonas aeruginosa,
Pseudomonas fluorscens,
Pseudomonas putida
Salmonella choleraesuis,
Salmonella enteritidis,
Salmonella typhimurium,
Salmonella typhosa,
Salmonella paratyphi

Sarcina lutea
Seratia marcescens
Shigella dysenteriae,
Shigella flexnaria,
Shigella paradysenteriae
Spirllum rubrum
Staphylococcus albus,
Staphylococcus aureus
Streptococcus C,
Streptococcus faecalis,
Streptococcus hemolyticus,
Streptococcus lactis,
Streptococcus salivarius,
Streptococcus viridans
Torula rubra
Vibrio alginolyticus i angwillarum,
Vibrio clolarae,
Przecinek Vibrio
Virrio ichthyodermis NC-407,
Virrio parahaemolyticus

Aspergillus candidus
Aspergillus flavus
Aspergillus glaucus
Aspergillus niger
Aspergillusterreus
saitoi i oryzac
Botrytis allii

Colletotrichum lagenariu
Fusarium oxysporum
Grotrichum
Mucor recomosus A i B, Mifor piriformis
Oospora lactis
Penicillium cyclopium, P. chrysogenum i citrinum
Penicillium digitatum

Penicilliumglaucum
Penicillium expansum
Penicillium egyptiacum
Penicillium roqueforti
Rhizopus nigricans
Rhizopus stolonifer

Alternaria solani
Botrytis cinerea
Fusarium oxysporum
Monilinia fruiticola,
Monilinia laxa
Pythium ultimum

Phytophthora erythroseptica,
Phytophthora
parasitica
Rhizoctonia
solani

Rhizopus
stolonifera
Sclerotium rolfsii
Sclerotinia
sklerotiorum

Paramecium
Jaja nicieni

Wszystkie patogenne i niepatogenne formy pierwotniaków

Chlorella vulgaris (algi)

Torbiele

Giardia lamblia, Giardia muris

Glony

Chlorella vulgaris
Thamnidium
Trichoderma viride
Verticillium albo-atrum,
Verticillium dahlia

Drożdże

Candida albicans
Wspólne ciasto drożdżowe
Saccharomyces cerevisiae,
Saccharomyces ellipsoideus,
Saccharomyces sp.


Neutralizacja zapachów

Dzięki ozonowaniu możemy skutecznie pozbyć się nieprzyjemnych zapachów, które potrafią utrzymywać się nawet do kilku miesięcy. Cząsteczki ozonu łączą się z substancją zapachową i poprzez reakcję utlenienia pomagają usunąć źródło niepożądanych zapachów.

Skutecznie usuwamy

Dym papierosowy, zapach spalenizny, zapach stęchlizny, odory pochodzące, z przemysłu ,spożywczego, uryna, zapachy kanalizacyjne, fetor, śmietników, zapachy zwierząt, inne zapachy, biologiczne, większość zapachów chemicznych.


Covid-19

Za sprawą pandemii COVID-19, o koronawirusach usłyszał już cały świat. Jak większość wirusów, koronawirus rozprzestrzenia się drogą kropelkową. Osoby kichające lub kaszlące wyrzucają z organizu kropelki śliny oraz śluzu, które mogą osiąść na drugim człowieku lub na powierzchni przedmiotów takich, jak pościel, ubrania lub klamki. Stamtąd wirus może trafić na czyjeś ręce, a po dotknięciu twarzy – na błony śluzowe ust, nosa czy oczu. Cykliczne ozonowanie powierzchni oraz pomieszczeń skutecznie zmniejsza ryzyko zakażenia koronawirusem. Poprawia jakość powietrza i sterylizuje.