Ozonowanie restauracji i hoteli - Zielona Góra

Ozonowanie restauracji i hoteli Zielona Góra

Ozonowania hoteli i restauracji

Higiena i czystość otoczenia jest czynnikiem, na którym bardzo często zwracamy uwagę. Tym większe znaczenie ma ona w przypadku hoteli i restauracji, gdzie goście (słusznie) wymagają, aby ich otoczenie było nieskazitelnie czyste i nie wskazywało na to, że ktoś wcześniej korzystał z zajmowanego przez nich miejsca. Jednak czystość ma wyrażać się nie tylko w postaci sprzątnięcia śmieci i starcia kurzu. Neutralny powinien być również zapach. W tym przypadku należy skorzystać z usługi ozonowania hoteli i restauracji.

Na czym polega ozonowanie? Jakie jest jego zastosowanie w hotelach?

Ozonowanie pokoi hotelowych polega na spryskiwaniu pomieszczeń i przedmiotów sprężonym ozonem (O3). W wyniku zetknięcia się gazu z zanieczyszczeniami, brud ulega utlenieniu, przez co znika. Jest to również szybka i nieinwazyjna pozwalająca na usuwanie bakterii, która nie pociąga za sobą konieczności wykorzystywania żadnych dodatkowych środków chemicznych czy innych preparatów bakteriobójczych. Ważny jest również fakt, iż ozon nie powoduje reakcji alergicznej. Jest zatem bezpieczny zarówno dla osoby wykonującej zabieg ozonowania, jak i dla ludzi, którzy później korzystają z danego pomieszczenia. Co więcej, przeprowadzenie opisywanej czynności pozwala również na usuwanie zapachów, w tym na pozbywanie się zapachu papierosów. Po skończonym zabiegu, w powietrzu unosi się taki zapach, jaki możemy wyczuć, wychodząc na dwór, po przejściu burzy. W czasie gwałtownych wyładowań atmosferycznych dochodzi bowiem do naturalnego ozonowania powietrza. Ozonowanie w branży hotelarskiej jest zatem nieinwazyjnym i prostym zabiegiem, który pomoże zadbać o bezpieczeństwo osób znajdujących się w obiekcie.

Przebieg ozonowania pomieszczeń restauracyjnych

Ozonowanie restauracji przebiega niemal tak samo jak ozonowanie hoteli. Zabieg ten wykonuje się w zarówno w przypadku dezynfekcji kuchni, jak i w razie dezynfekcji przestrzeni dla gości czy kontuarów. Usuwanie grzybów, przykrych zapachów i bakterii jest niezwykle ważne w miejscu, w którym przyrządza się setki posiłków dziennie. Wszelkie lokale gastronomiczne są bowiem miejscem podwyższonego ryzyka, jeżeli chodzi o rozprzestrzenianie się zanieczyszczeń i drobnoustrojów chorobotwórczych. Ponadto, ozonowanie pomieszczeń restauracyjnych jest lepszym rozwiązaniem, niż pryskanie chemikaliami powierzchni i przedmiotów, których potem używamy do przygotowania lub konsumpcji posiłków. Warto przeprowadzać ten zabieg regularnie, ponieważ utrzymanie wnętrza lokalu w nienagannym stanie będzie przyciągało do niego większą ilość klientów – w tym również tych stałych.

Dlaczego warto skorzystać z ozonowania?

Przedstawione dokumenty jasno pokazują, że ozonowanie hoteli i restauracji jest niezwykle pożytecznym zabiegiem, który zdecydowanie wpływa na podwyższenie standardu pobytu znajdujących się w nim osób. Regularne wykonywanie zabiegu gwarantuje komfort i bezpieczeństwo wszystkim osobom przebywającym w obiekcie. Ponadto jest metoda bezpieczna dla ludzkiego zdrowia, która nie opiera się na wykorzystywaniu silnych środków chemicznych.